Aloita talvi tyylikkäästi DEZENT KS:n ja TN:n avulla

Monet yhdistävät termiin "kultainen lokakuu" syksyisiä auringonsäteitä, joita voi vielä esiintyä monissa paikoissa. Kokeneet autoilijat ajattelevat kuitenkin myös talvirenkaiden asentamista. Se, että talvirenkaat asennetaan usein tavanomaisille vanteille, voi viedä osan auton hauskuudesta. DEZENT osoittaa, että voit aloittaa kylmän vuodenajan tyylikkäästi ja sopivilla TPMS-sopivilla vannemalleilla KS ja TN. DEZENT vannemallit kestävät talviolosuhteita erinomaisesti, kiitos erityisen SRC-maalipinnoitteen.  DEZENT-vannesovitin näyttää, kuinka uudet vannemallit sopivat autoosi.

Bild 1
DEZENT KS:ssä on näyttävä kaksipuolainen muotoilu

Hienostuneen kaksipuolaisen suunnittelunsa ansiosta DEZENT KS antaa jokaiselle autotyypille dynaamisen ilmeen. Puolat tiivistyvät kohti vanteen laippaa, mitkä entisestään lisää reunojen näyttävyyttä. KS on saatavana grafiitti kiillotettuna, grafiittisena tai hopeisena. 16-19 tuuman mittojen ja yhteensä kolmen eri värivaihtoehdon ansiosta DEZENT KS:ää voidaan käyttää useissa eri malleissa.

Bild 2
DEZENT TN nostaa pienet henkilö- ja SUV autot seuraavalle tasolle

Persoonallisen tyylinsä ansiosta DEZENT TN luo täydellisen ulkonäön. Sen kompakti keskialue ja jyrkät V-puolat viestivät valtavasti tehosta, kun taas vinot reunat, jotka saavat vanteen näyttämään ohuemmalta, vaativat toimintaa. Riippuen valitsemastasi viimeistelystä – kauttaaltaan kiiltävä musta, musta kiillotettu tai hopea – voit lisätä erilaisen tyylikkään ilmeen. DEZENT TN valmistetaan yksinomaan 4-pulttisena ja 15-17 tuuman koossa. Se pyrkii optimaalisesti palvelemaan sekä pieniä henkilö- ja SUV autoja, ja se tarjoaa korkean kantavuuden jopa 630 kg.

Bild 4
SRC-pinnoite hiekkaa, tiesuolaa ja UV-säteitä vastaan

Alumiinivanteet ovat yleistyneet myös talvella, jolloin ne altistuvat epäsuotuisille olosuhteille. SRC-pinnoitteella (Salt & Sun Resistant Coating) varustetut vanteet estävät tehokkaasti vaurioita ja hapettumisen aiheuttamia värimuutoksia sekä UV-valoa. Ja näin SCR-suojapinnoite toimii: Pohjamaali on kestävä musta tai vaaleanharmaa jauhemaali, joka levitetään sähköstaattisesti ja sitten lämpökovetetaan 210°C:ssa. Nykyaikainen märkäpinnoite toimii varsinaisena "väriaineena". Viimeistelynä seuraa jopa kaksi kerrosta erityisen kovaa kirkasta lakkaa. Tällä tavalla käsiteltyjä vanteita voidaan käyttää helposti ympäri vuoden. Lue lisää SRC-pinnoitteesta.

Bild 5
Oikean talvirenkaan valinta

Tunnettu nyrkkisääntö, marraskuusta pääsiäiseen, kertoo hyvin renkaiden vaihtoajankohdasta. Laki edellyttää talvirenkaiden käyttöä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mikäli keliolosuhteet sen vaativat. Suomi on pitkä maa, ja keliolosuhteet vaihtelevat hyvinkin paljon eri puolella maata.  Ennakointi on kaiken A ja O. Silloin turvaat oman liikkumisesi ja renkaiden vaihtoon on helpompi varata aikaa, kun et ole liikkeellä "viimeisellä hetkellä" ennen seuraavan päivän lumisadetta tai pakkaskeliä.

 Jäätyneellä tienpinnalla ja lumisella tiellä kesärenkaissa ei riitä pito turvalliseen ajamiseen. Talvirenkaiden kumiseos on pehmeämpää ja siten joustavampaa alhaisissa lämpötiloissa kuin kovemmissa kesärenkaissa. On myös hyvä tietää: Talvirenkaissa, jotka on valmistettu 1.1.2018 jälkeen, on nyt oltava alppisymboli tai lumihiutale ja symbolit "M+S", "M.S." tai "M&S". 

Talvirenkaiden kestävyys

Talvirenkaiden valmistuskuukausi näkyy sivuseinässä nelinumeroisena numerona lyhenteen "DOT" takana. Jos tässä lukee esimerkiksi 0521, se tarkoittaa, että rengas on valmistettu vuoden 2021 5. kalenteriviikolla. Renkaiden iällä ei kuitenkaan ole laillista vaatimusta. Vanhetessaan kumiseos kovettuu, ja vaikka renkaat olisivat nastojen tai urasyvyyden puitteissa hyvässä kunnossa, voi vanha rengas rikkoutua helpommin kuin uudempi rengas. Nastojen ohessa rengasvaihdon yhteydessä on hyvä tarkastaa urien syvyys. Tieliikennelain mukaan talvirenkaan urasyvyyden on oltava vähintään 3 mm, mutta käytännössä jo alle 5 mm urasyvyys lisää merkittävästi esimerkiksi sohjoliirron riskiä ja pidentää jarrutusmatkoja oleellisesti. Tätä myös DEZENT suosittelee.